Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Κορυφώνονται οι συνομιλίες για Brexit

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους τόνους να έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα για τον λογαριασμό του Brexit. Την ίδια ώρα το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προβληματίζει την ΕΕ και η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για χάραξη νέας στρατηγικής.

Ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit.

Προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος προσέρχεται στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, παρομοιάζουν τον Εμανουέλ Μακρόν με κουτάβι καθώς θεωρείται νέος στις ευρωπαϊκές συνομιλίες. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Politico, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν είναι του Μακρόν αλλά του Τουσκ.

«Οι προτάσεις του από την κοινωνική δικαιοσύνη μέχρι την άμυνα, δεν είναι καινούριες, απλώς διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο. Ο Μακρόν δεν τοποθετεί το θέμα της ενότητας πρώτο» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σταλεί μήνυμα ενότητας. Η ενότητα θα επικρατήσει και στις συναυλίες για το Brexit, επειδή οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά μας είναι κοινά» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Κάλεσε όμως τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο παρεπέμποντας στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου το 2016.

Αναφερόμενη στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την «πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Στην πρόοδο των συνομιλιών στάθηκε και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε μια μετα – Brexit εποχή.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ενώ επί τάπητος θα τεθεί το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων η εφαρμογή του οποίου προβληματίζει αφού χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες.

Στο τραπέζι και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με Βρετανία και Γαλλία να δηλώνούν ξεκάθαρα τη στήριξη τους σε αυτήν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι να δεσμεύεται για το πρόγραμμα καθώς αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.