Σε σκάνδαλο «ξεπλύματος» ρωσικού χρήματος εμπλέκεται η Danske Bank

Σε σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Ρώσων επιχειρηματιών, συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων, φέρεται να εμπλέκεται η Danske Bank, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

H υπόθεση αφορά υποκατάστημα της φινλανδικής τράπεζας στην Εσθονία, το οποίο ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2015, μεταφέρθηκαν ογκωδέστατα χρηματικά ποσά στο υποκατάστημα της Danske στην Εσθονία, από μη-κατοίκους της βαλτικής χώρας.

«Οι συναλλαγές κορυφώθηκαν το 2013, ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 80.000 και η αξία τους προσέγγισε τα 30 δισ. δολάρια» αναφέρεται στο ανεξάρτητο πόρισμα.

Σύμφωνα με πηγή, η οποία έχει γνώση της έρευνας, «πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο ποσό για ένα τόσο μικρό υποκατάστημα, γεγονός το οποίο γεννά ερωτηματικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εσθονικές αρχές διαπίστωσαν «ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας συστηματικών παραβιάσεων της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος» και το 2014.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι τράπεζες που εμπλέκονταν, κλήθηκαν να καταβάλλουν υψηλότατα πρόστιμα, με την HSBC για παράδειγμα, να καταβάλλει 1,9 δισ. δολάρια, λόγω ξεπλύματος χρήματος από ναρκωτικά, αξίας 880 εκατ. δολαρίων.

H Danske Bank αναμένεται να δημοσιεύσει δύο νέες εκθέσεις για την υπόθεση εντός του Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για τις ύποπτες συναλλαγές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.