Σεισμός Αλβανία: Περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί – Η ΕΕ ηγείται της διεθνούς βοήθειας

Από το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, όταν σημειώθηκε ο φονικός καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, καταγράφηκαν 1.300 μετασεισμοί στο Δυρράχιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι, όπως μεταδίδει το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΑΤΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χρειαζόταν για να απελευθερωθεί η ενέργεια της γης μετά τον κύριο σεισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν τους σεισμούς, παρόλο που δεν έχουν βιώσει έναν έντονο σεισμό όπως αυτόν της 26ης Νοεμβρίου, τα τελευταία 40 χρόνια» είπε ο σεισμολόγος.

«Είναι φυσιολογική η απελευθέρωση της ενέργειας από τη σεισμική ζώνη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη συντονίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για βοήθεια στη γειτονική χώρα, μετά το φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα, οι Βρυξέλλες κινητοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας την ημέρα του σεισμού, με πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάνουν στη χώρα.

«Μέσα στη θλίψη και το φόβο, αυτή η εβδομάδα έχει δείξει τους αδιάσπαστους δεσμούς μεταξύ των Αλβανών και των φίλων τους στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σορέκα.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhacka, δήλωσε ότι 780 διασώστες από την ΕΕ και άλλες χώρες βοήθησαν προκειμένου «να μην χαθούν περισσότερες ζωές».

Ομάδα της ΕΕ ηγείται των επιχειρήσεων εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά έξι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποστείλει 50 πολιτικούς μηχανικούς, ενώ αναμένεται η άφιξη περισσοτέρων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ζημιές, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, ενώ οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» σοβαρά από τον σεισμό είναι το Δυρράχιο -δημοφιλής τουριστικός προορισμός που απέχει 33 χιλιόμετρα από τα Τίρανα- και το Θουμάνι.

Κλιμάκιο Ελλήνων γιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Τιράνων
Κλιμάκιο ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που βρίσκεται στην Αλβανία από την Παρασκευή, παρέδωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Τιράνων το υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Οι ιατροί της ομάδας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση των τραυματιών ενισχύοντας το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ενώ η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια, τόσο από τον διοικητή του νοσοκομείου, Άρμπεν Ζενελάζ, όσο και από το ιατρικό προσωπικό.

Για το θέμα, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ευχήθηκε με ανακοίνωσή του «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος δημιούργησε την Ομάδα Άμεσης Δράσης, «για να συνδράμει τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια».

«Η περιφέρεια Αττικής εξετάζει και άλλους τρόπους με τους οποίους θα συνδράμει έμπρακτα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανακούφιση των πληγέντων στη γειτονική Αλβανία. Αυτοδιοίκηση και επιστημονικός κόσμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.