«Sertao» το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας

Μετά τα «Fatih» και «Yavuz», η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 37,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Πρόκειται για το «Sertao» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα «παρά τις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται πως το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο βρετανικό λιμάνι Πορτ Τάλμποτ, ενώ είχε ναυπηγηθεί το 2012 από τα ναυπηγεία «Samsung Heavy Industries», στη Νότια Κορέα.

Το «Sertao», με σημαία των νήσων Μάρσαλ, χρησιμοποιούνταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, έως το 2015.

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά το πλωτό γεωτρύπανο έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Fatih» και «Yavuz», τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Την αγορά του τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο θα φθάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι το νέο πλοίο θα αρχίσει να επιχειρεί εντός του 2020.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.