Σόιμπλε: Το πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν μικρότερο χωρίς τα μέτρα της ΕΚΤ

Χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας.

«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε από το βήμα συνεδρίου για την Ευρώπη.

Παραδέχτηκε ότι «για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται. «Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό»,υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα είπε ότι δικαίως υποστηρίζει αυτή τη θέση ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά τα προβλήματα στις δυνατότητες σχεδιασμού, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.