Σρι Λάνκα: Οι περισσότεροι δράστες είχαν ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό

Διεθνείς διασυνδέσεις, έχοντας ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό, είχαν οι περισσότεροι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα. Ένας μάλιστα εξ αυτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρουβάν Βιζεβαρντένε, είχε σπουδάσει στη Βρετανία και την Αυστραλία.

Οι επιθέσεις δε, σύμφωνα πάντα με τον Βιζεβαρντένε, είναι πιθανό να είχαν χρηματοδοτηθεί ή να είχαν ως πηγή έμπνευσης τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανέλαβε χθες την ευθύνη της επίθεσης.

«Πιστεύουμε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχε σπουδάσει στη Βρετανία κι έπειτα έκανε μεταπτυχιακά στην Αυστραλία, προτού επιστρέψει και εγκατασταθεί στη Σρι Λάνκα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βιζεβαρντένε.

«Η ομάδα των βομβιστών αυτοκτονίας, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολύ μορφωμένοι, μεσαίας ή ανώτερης κοινωνικής τάξης, οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους, το οποίο μας ανησυχεί», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί των επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, φθάνουν τους 359, ενώ περίπου 500 είναι τραυματισμένοι,

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνελήφθησαν 18 ακόμη ύποπτοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατουμμένων στους 58, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε προειδοποίησε ότι υπάρχουν αρκετοί ένοπλοι με εκρηκτικά που αναζητώνται ακόμη. Ειδικότερα, πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, αναφέρουν στην «Guardian» ότι οι αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκηνυγητό για εννέα ακόμη υπόπτους.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν επιβεβαιώσει ότι είχαν λάβει προειδοποίηση για τις επιθέσεις δύο εβδομάδες πριν. Υπήρχαν επίσης αναφορές από τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με επιθέσεις αυτοκτονίας σε εκκλησίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.