Στη Ρουάντα η πρώτη Σίλικον Βάλεϊ της Αφρικής

Ένα έργο πολλών δισ. δολαρίων για την παραγωγή και την ανάπτυξη τεχνολογίας, εμπνευσμένο από την Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Ρουάντα και την Africa50, μια πλατφόρμα επενδύσεων που ιδρύθηκε από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) και αφρικανικά κράτη.

Η ονομασία του αφρικανικού Σίλικον Βάλεϊ θα είναι Kigali Innovation City (KIC), και αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Το έργο αξίας 2 δισ. δολαρίων πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 70 εκταρίων και θα αποτελείται από πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης, εταιρείες τεχνολογίας, βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός της Ρουάντα, Έντουαρντ Νγκιρέντε, δήλωσε στο Φόρουμ Επενδύσεων της Αφρικής πως «πρόκειται για μια καινοτόμο προσπάθεια, την πρώτη του είδους στην ήπειρο. Θα έχει αντίκτυπο στην παναφρικανική ανάπτυξη τόσο από οικονομική άποψη όσο και από ανθρώπινο κεφάλαιο».

«Η Kigali Innovation City αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος Vision 2020 της κυβέρνησης της Ρουάντα και της εθνικής στρατηγικής μεταρρυθμίσεων 2017-2024. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει σε μία παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στη γνώση», πρόσθεσε ο Νγκιρέντε.

Η Ρουάντα δεν είναι η πρώτη χώρα της Αφρικής που προσπαθεί να οικοδομήσει μια Σίλικον Βάλεϊ στην ήπειρο. Η Κένυα το 2008 και η Γκάνα το 2013 σχεδίασαν τέτοια έργα, αλλά απέτυχαν να τα υλοποιήσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.