Στην Κίνα ο Τραμπ εν μέσω έντασης με Β. Κορέα

Στην Κίνα προσγειώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Το επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, ο Τραμπ πραγματοποίησε ομιλία στο κοινοβούλιο της Ν. Κορέας και πίεσε την Κίνα να απομονώσει περαιτέρω τη Βόρεια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος βλέπει τη χώρα ως κεντρικό παράγοντα στη θέσπιση ορίων στις πυρηνικές απειλές της Β. Κορέας, το Πεκίνο, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι ήδη έχει πράξει πολλά σχετικά.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επεφύλασσε πολυτελή υποδοχή στον αμερικανό πρόεδρο, ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ είχε τονίσει ότι ανυπομονεί να γνωρίσει τον Τζινπίνγκ, μετά τον «πολιτικό του θρίαμβο».

Πώς υποδέχτηκε η Κίνα τον Τραμπ;

‘Ενα κόκκινο χαλί, μια στρατιωτική ορχήστρα και με μια σημαία που ανέμιζαν παιδιά, υποχέχτηκε η Κίνα τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια. Επισημαίνεται ότι όταν ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το Πεκίνο, στο τέλος της θητείας του, δεν υπήρξε κόκκινο χαλί, κάτι που ερμηνεύεται ως στοχευμένη παράλειψη που ήθελε να περάσει τα δικά της μηνύματα.

Η πρώτη κίνηση του ζεύγους Τραμπ ήταν να επισκεφτούν την Απαγορευμένη Πόλη και μάλιστα, θα δειπνήσουν μέσα στο Ανάκτορο, γεγονός που αποτελεί τιμή άνευ προηγουμένου για αμερικανό πρόεδρο.

Κίνα και ΗΠΑ

Τα κρατικά μέσα της Κίνας κάνουν λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο της ιστορίας» βασισμένο σε μια «μεγάλη και ισχυρή σχέση». Πλέον, δεν τίθεται θέμα ισχυρότερης δύναμης, αλλά σχέση ισότητας. Η Κίνα αισθάνεται ότι αυτή ή ώρα έχει έρθει.

Τραμπ για Βόρεια Κορέα

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στη Νότια Κορέα και κατά τη διάρκεια λόγου του στη Σεούλ, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα είναι «μια κόλαση που κανένας άνθρωπος δεν αξίζει».

Το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά όπλα ξεσήκωσε παγκόσμιο συναγερμό, ενώ η πρωτεύουσα πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο πυρηνικές δοκιμές.

«Μη μας υποτιμάτε και μη μας προκαλείτε» προειδοποίησε ο Τραμπ, από τη Σεούλ, σε αυστηρό ύφος. Βέβαια, άφησε και ένα παραθυράκι διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας στην Βόρεια Κορέα ότι «θα σας προσφέρουμε μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον».

Παράλληλα, προέτρεψε όλα τα «έθνη που φέρουν ευθύνη» να απομονώσουν τη Βόρεια Κορέα και να επιβάλλουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, υποβαθμίζοντας τους διπλωματικούς δεσμούς και τις εμπορικές σχέσεις.

Δε μπορείς να υποστηρίξεις, δε μπορείς να παρέχεις και δε μπορείς να δέχεσαι» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς τόνισε ότι στο τέλος της περιοδείας του στην Ασία, ο Τραμπ θα αποφασίσει ένα η Βόρεια Κορέα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Τραμπ και το Twitter

«Δε θα σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter ο Τραμπ επειδή βρίσκεται στο Πεκίνο» ξεκαθάρισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Κίνα έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος καταχραστής της ελευθερίας του ίντερνετ, με τα κοινωνικά δίκτυα, ανάμεσα σε αυτά και το αγαπημένο μέσο του Τραμπ, να είναι μπλοκαρισμένα.

«Ο αμερικανός πρόεδρος θα ποστάρει στο Twitter ό,τι θέλει. Αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας του με του κατοίκους της Αμερικής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.