Στο σόι σας υπερτερούν τα κορίτσια ή τα αγόρια; Έρευνα δίνει νέα δεδομένα

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με το τι είναι αυτό που καθορίζει το φύλο ενός παιδιού έχουν ανατραπεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μία μεγάλη έρευνα, ωστόσο, που μελέτησε τις γεννήσεις μιας ολόκληρης χώρας επί σχεδόν 100 χρόνια προσφέρει νέα δεδομένα σε αυτά που ξέραμε.

Ο αδικοχαμένος Κόμπι Μπράιαντ είχε τέσσερις κόρες. Κι όλοι γνωρίζουμε οικογένειες με τρία ή τέσσερα αγόρια στη σειρά παρά τις επικλήσεις των γονιών τους για ένα.. ροζ φορεματάκι.

Υπάρχουν άραγε οικογένειες προορισμένες να δίνουν ζωή σε ένα συγκεκριμένο φύλο αντί για το άλλο;

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιλογή του φύλου του παιδιού είναι καθαρά υπόθεση του πατέρα, παρότι δεν έχει εντοπιστεί κάποιο γονίδιο.

Άλλοι υποδεικνύουν ότι υπάρχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά που είναι πιθανό να προσφέρουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα υπέρ του ενός φύλου έναντι του άλλου, όταν έρθει η ώρα της διαιώνισης του είδους. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν υποθέσει ότι οι ψηλοί γονείς έχουν περισσότερα αγόρια (κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση… του Μπράιαντ) ή οι όμορφοι γονείς έχουν περισσότερα κορίτσια, αν και η θεωρία έχει επικριθεί. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι ορμόνες των γονέων τη στιγμή της σύλληψης επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Μία νέα έρευνα, ωστόσο, που εξετάζει ολόκληρο τον πληθυσμό της Σουηδίας από το 1932 δείχνει ότι το φύλο του απογόνου είναι καθαρά θέμα… τύχης.«Βρήκαμε ότι τα άτομα δεν έχουν μια έμφυτη τάση να κάνουν παιδιά του ενός ή του άλλου φύλου –αντίθετα, το φύλο του απογόνου είναι βασικά τυχαίο», λέει ο δρ. Μπρένταν Ζίετσς, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Queensland’s School of Psychology και κύριος συντάκτης της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στο περιοδικό «Proceedings».

«Αν έχετε αγόρια ή κορίτσια στην οικογένειά σας, είναι από καθαρή σύμπτωση. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το αρχείο γεννήσεων της Σουηδίας, οι ερευνητές συνέκριναν αν τα αδέλφια τείνουν να κάνουν παιδιά του ίδιου φύλου. Η στατιστική τους ανάλυση απέκλεισε την πιθανότητα ότι τα χαρακτηριστικά των γονιών επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα αυτός να κάνει αγόρια ή κορίτσια.

«Μιας και τα αδέλφια μοιράζονται το 50% του DNA τους, εάν υπήρχε μια γενετική βάση για τον προσδιορισμό του φύλων των απογόνων, θα βλέπαμε μια συσχέτιση μεταξύ των αδελφών, όσον αφορά το φύλο των παιδιών τους», λέει ο Ζίετς.«Ωστόσο, τα αδέλφια δεν τείνουν να κάνουν παιδιά ίδιου φύλου, η πιθανότητα να έχει κάποιος, για παράδειγμα, ένα κορίτσι, δεν εξαρτάται από το αν ο αδελφός του είχε ένα κορίτσι ή ένα αγόρι».

Η «μεγάλη αυτοπεποίθηση» ερευνητή για την εγκυρότητα της έρευνάς του πηγάζει από τη μεγάλη δεξαμενή δεδομένων, 4,7 εκατομμύρια γεννήσεις. «Αναλύσαμε όλους τους Σουηδούς που γεννήθηκαν μετά το 1932», λέει.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων, όπως ένας λιμός, να επηρεάζουν την ποσόστωση των φύλων. Αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γεννήθηκαν οι Σουηδοί μετά το 1932 δεν επηρέασε το φύλο των παιδιών που γεννήθηκαν», καταλήγει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.