Στο τραπέζι η επαναφορά βίζας για Αλβανούς

Την επαναφορά της βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. ζήτησε η ολλανδική Βουλή, επικαλούμενη την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία σε κοινοτικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών στην επόμενη τακτική σύνοδο (21-22 Ιουνίου) για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Αλβανίας. Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα επηρεαστεί αρνητικά και η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία και οι παρενέργειες που προκαλούνται με την εξαγωγή του εκτός συνόρων, έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται η γειτονική χώρα στο στόχαστρο πολλών χωρών της Ε.Ε., κυρίως της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Δανίας. Η ολλανδική Βουλή έκανε ένα βήμα παραπέρα και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να ζητήσει από την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε. την επαναφορά της βίζας για τους Αλβανούς υπηκόους.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κοινοβουλίου, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Αλβανών πολιτών που φθάνουν στην Ολλανδία, φαινομενικά ως τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι βασικό κριτήριο προκειμένου να απαλλαγεί μια τρίτη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε.

Ωστόσο, πρόβλημα θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπου επίσης τον Ιούνιο θα εξεταστεί η εισήγηση της Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υποψηφιότητες των δύο χωρών πάνε «πακέτο» εδώ και χρόνια. Αυτό το γνωρίζει καλά η σκοπιανή πολιτική ηγεσία, γι’ αυτό και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιδίδεται σε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποσυνδέσει την τύχη της χώρας του με εκείνης της Αλβανίας.

Οι εκλογές
Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή, Στέβο Πεντάροφσκι, προηγείται με διαφορά τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων. Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα -στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης-, υπολείπεται αρκετά των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.