Στους δρόμους και πάλι τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Η πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων δεν φαίνεται να πτοεί τα Κίτρινα Γιλέκα, που ετοιμάζονται να κατέβουν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας, για 23ο διαδοχικό Σάββατο.

Επί ποδός η αστυνομία της Γαλλίας, με την κυβέρνηση να έχει κινητοποιήσει 60.000 αστυνομικούς. Ορισμένα μέλη του κινήματος σε αναρτήσεις τους στα social media έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου, με το επιχείρημα ότι η διαμαρτυρία κατά των πολιτικών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν έρχονται σε αντίθεση με τη βαθιά θλίψη τους για τις ζημιές που υπέστη η Νοτρ Νταμ. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναρχική οργάνωση «Mαύρο Μπλοκ», που ευθύνονται για τις πιο έντονες εκδηλώσεις βίας τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις.

«Οι βίαιοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν και πάλι να συγκεντρωθούν σε ορισμένες πόλεις, όπως Τουλούζη, Μονπελιέ, Μπορντό και, πάνω από όλα, το Παρίσι», δήλωσε ο υπουργός Καστανέ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα. «Ο στόχος τους σαφής: Να προκαλέσουν μία ακόμη 16η Μαρτίου», τότε που συνέβησαν εκτεταμένα γεγονότα και καταστροφές στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να πλησιάσουν σήμερα κοντά στα Ηλύσια Πεδία και την Παναγία των Παρισίων. Μπορεί η θλίψη από την πυρκαγιά και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε στο εμβληματικό μνημείο να ένωσε αρχικά τη Γαλλία, όμως για ορισμένους τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ αποτέλεσαν νέα πηγή αντίδρασης και οργής για μερίδα των πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.