Συναγερμός στην Ταϊβάν εν όψει της επέλασης τυφώνα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Ταϊβάν εν όψει της επέλασης του τυφώνα Νεπαρτάκ. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, σχολεία έκλεισαν, ενώ χιλιάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από θέρετρα.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν, ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 245 χιλιομέτρων και κατευθύνεται προς την ανατολική κομητεία Χουαλιέν.

Λόγω του τυφώνα αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές σε όλη την Ταϊβάν, όπου στο παρελθόν οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει κατολισθήσεις που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Περισσότεροι από 35.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην εκκένωση περιοχών και σε διανομές τροφίμων, ενώ ήδη έχουν ανοίξει 90 κέντρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Την ίδια ώρα η πλειονότητα των εσωτερικών πτήσεων έχει ακυρωθεί, σύμφωνα με τις αεροπορικές αρχές. Από τα μέτρα που λαμβάνονται θα επηρεαστούν σχεδόν 60 διεθνείς πτήσεις.

Χιλιάδες επισκέπτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα δύο τουριστικά νησιά Γκριν και Όρχιντ, που βρίσκονται ανοιχτά της επαρχίας Ταϊτούνγκ, στην νοτιοανατολική Ταϊβάν. Στα νησιά αυτά έχουν επίσης κλείσει όλα τα σχολεία και οι υπηρεσίες.

Το 2015, ο σούπερ-τυφώνας Ντουζουάν είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 300 στην Ταϊβάν, ενώ το 2009 ο τυφώνας Μορακότ είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 600.