Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Reuters

Μπορεί η Ρωσία να επιμένει ότι η Ουκρανία προκάλεσε το αιματοκύλισμα στη Μόσχα, αλλά τα στοιχεία και ο τρόπος που έγινε η πολύνεκρη επίθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με το Ισλαμικό Κράτος ανέλυσαν τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα καταλήγουν στο συμπέρασμά ότι το χτύπημα έγινες από τον ISIS.

Ο Άαρον Ζέλιν, ειδικός σε τζιχαντιστικές ομάδες και κορυφαίος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, είπε ότι «η ίδια η επίθεση, ο τύπος των ατόμων που εμπλέκονται, το στυλ της επίθεσης και η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης» είναι όλα «το modus operandi του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Άαρον Ζέλιν είπε ότι ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση είναι ταιριάζει με τις μεθόδους του ISIS. «Έχουμε δει σε προηγούμενες επιθέσεις να πυροβολούν ανθρώπους και να μαχαιρώνουν ανθρώπους… Έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα πάνω τους, ώστε να μπορούν να τους προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά.

«Έτσι, αν καταλήξουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις σφαίρες και τα φυσίγγια ή τα AK47 τους, θα έχουν ακόμα ένα μαχαίρι να μαχαιρώσουν».

Ο Αντόνιο Γκιουστότσι ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ISIS πραγματοποιεί επιθέσεις «εξαρτάται από το είδος των όπλων που μπορούν να αποκτήσουν».

«Έτσι, τα εκρηκτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζώνες αυτοκτονίας δεν είναι τόσο εύκολο να τα προμηθευτούν…. Πιθανότατα είναι πιο εύκολο να προμηθευτεί κανείς πυροβόλα όπλα στη Ρωσία». Πρόσθεσε επίσης ότι «η ακριβής επιλογή των όπλων μπορεί να υπαγορεύεται από το τι είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά».

Ταιριάζουν τα ρούχα
Ο ISIS δημοσίευσε επίσης μια παλαιότερη εικόνα που λέει ότι δείχνει μερικούς από τους ανθρώπους πίσω από την επίθεση στη Μόσχα. Δείχνει τέσσερα άτομα με θολά πρόσωπα μπροστά από μια σημαία του ISIS.

Ο Ζέλιν είπε ότι οι εικόνες «που ορκίζονται πίστη στον ηγέτη του ISIS» αποτελούν μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης στα μέσα ενημέρωσης.

Το Sky News ανέλυσε και συνέκρινε την εικόνα του ISIS με βίντεο και εικόνες που ακολούθησαν ανακρίσεις από τις ρωσικές αρχές και άλλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αργότερα από τους τέσσερις υπόπτους στο δικαστήριο. Χρησιμοποιήσαμε ένα εργαλείο αναγνώρισης προσώπου και αναλύσαμε τα ρούχα που φορούσαν οι ύποπτοι.

Τα ρούχα που φορούσαν τρία από τα άτομα που φαίνονται στην εικόνα του ISIS ταιριάζουν με αυτά που φαίνονται σε άλλα βίντεο και εικόνες που εμφανίζονται μετά την επίθεση.

Εξήγησε ότι κάνουν μια πρώτη ανάληψη ευθύνης, ακολουθούμενη από μια μεγαλύτερη δήλωση, στη συνέχεια δίνουν «φωτογραφικά στοιχεία των ατόμων που δηλώνουν πίστη στον ηγέτη του ISIS» και μετά κάποια βίντεο βίντεο της επίθεσης ή που έχουν σχέση με την επίθεση.

«Είναι σίγουρα ένα μοτίβο που χρησιμοποιούν, σκοπός του οποίου εν μέρει είναι να παίζουν στις ειδήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.