Τελεσίγραφο πέντε ημερών Ραχόι προς Πουτζντεμόν για να ξεκαθαρίσει τη θέση της Καταλονίας

Τελεσίγραφο πέντε ημερών απηύθυνε από το βήμα του Κογκρέσου των Βουλευτών, κάτω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προς τον περιφερειακό πρωθυπουργό της Καταλονίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ζήτησε από τον ηγέτη της ημιαυτόνομης επαρχίας να διευκρινίσει μέσα σε αυτό το διάστημα εάν κήρυξε τελικώς ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ώστε το ισπανικό κράτος να λάβει τα ανάλογα μέτρα σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας στην περιφερειακή καταλανική βουλή, έκανε πίσω σχετικά με την άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ζητώντας διάλογο για την επίτευξη φιλικού «διαζυγίου» με την Ισπανία. Η Μαδρίτη, ωστόσο, δεν συζητεί κάτι τέτοιο, καθώς το ισπανικό σύνταγμα κλείνει κάθε δρόμο για ανεξαρτητοποίηση οποιασδήποτε ισπανικής επαρχίας, όσο διευρυμένο καθεστώς αυτονομίας και αν απολαμβάνει η τελευταία.

Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης υπέγραψε και μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κίνησή του είχε συμβολικό και όχι τυπικό – νομικό χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.