Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου δήλωσε ο πρόεδρός του, Χάσιμ Θάτσι, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Πρίστινα. «Η ιδέα αυτή είναι νεκρή! Εκφράστηκε και στο παρελθόν και τότε ήμουν σαφής, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι υψίστης σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η διαίρεση του Κοσόβου και η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το θέμα συζητήθηκε σε μυστική συνάντηση, πριν από δύο ημέρες στα Τίρανα, μεταξύ του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και του Αλί Αχμέτι, προέδρου του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, συγκυβερνώντος στην ΠΓΔΜ, DUI.

Ο κ. Θάτσι ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι υπάρχουν κέντρα, τα οποία δεν κατονόμασε, που – όπως είπε – προσπαθούν να επιβάλλουν τη διαίρεση. «Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, προσφάτως, πάλι, απείλησαν ότι θα αποκλείσουν εντελώς τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Κοσόβου, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Συμπλήρωσε, πάντως, πως είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα προωθεί την ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου. «Το Κόσοβο είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει αυτόνομα. Πλανάται όποιος πιστεύει ότι θα συζητήσουμε κάτι που αφορά το Κόσοβο μέσω της Αλβανίας», διεμήνυσε ο Χ. Θάτσι.

Η υπόθεση της διαίρεσης του Κοσόβου, που θέλει το βόρειο τμήμα του να αποσχιστεί και θα ενωθεί με τη Σερβία, ανακινήθηκε πρόσφατα και στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, συμμετέχοντας πριν από μία εβδομάδα στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Κοσόβου, που οργανώνει η σερβική κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ μίας συμφωνίας για την διαίρεση του Κοσόβου. «Μία μόνιμη και ασφαλής οριοθέτηση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών θα πρέπει να συμβεί μέσα στο Κόσσοβο», είπε ο Αλεξάνταρ Βούλιν, εκφράζοντας την άποψη ότι «η διεύθυνση που πρέπει να απευθυνθεί το Βελιγράδι για να δοθεί λύση οριστικά στο πρόβλημα με τους Αλβανούς είναι τα Τίρανα και όχι η Πρίστινα».

Τη διαίρεση του Κοσόβου, ως λύση, έχει υποστηρίξει επανειλημμένως και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και όχι για κυβερνητική θέση.

Το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό. Ντε φάκτο από την επέμβαση του NATO το 1999 και ντε γιούρε από το 2008, όταν το Κόσοβο κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του, η επαρχία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου.