Θέμα τήρησης ευρωπαϊκών αξιών από τη Μάλτα εγείρουν ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν την Τετάρτη απόφαση με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει κατά πόσον η Μάλτα συμμορφώνεται προς το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες, μετά τον φόνο της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.

Στη μη δεσμευτική απόφαση, η οποία υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα κόμματα και υιοθετήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκφράζονται επίσης οι «σοβαρές ανησυχίες» του σώματος για την ανεξαρτησία της αστυνομίας και για διεθνές ξέπλυμα χρημάτων.

Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία, την οποία πολλοί αποκαλούσαν «WikiLeaks αφ’ εαυτής», είχε αποκαλύψει σκάνδαλα που άγγιζαν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ αλλά και τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Με μηνύματα που ανάρτησαν στο Facebook, οι τρεις γιοι της κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό τυης Μάλτας ότι περιβάλλεται από απατεώνες και ότι έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας που μετέτρεψε τη Μάλτα σε «νησί της μαφίας».

Την προσφορά αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των υπεύθυνων για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της Μάλτας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.