Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: Άγνωστο ακόμα αν θα γίνουν σήμερα

Μορφή «θρίλερ» έχει λάβει ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες κρέμονται από μια κλωστή λόγω της συνέχισης των σφοδρών επιχειρήσεων από την ρωσική πλευρά για την κατάληψη κρίσιμων στρατηγικής σημασίας στόχων.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για τον οποίο δεν υπάρχει αισιοδοξία για έκβαση θετικού αποτελέσματος, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μπρεστ, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Ανάμεσα στις δυο πλευρές, φαίνεται μέχρι στιγμής, ότι δεν υπάρχει καμία σύγκλιση με βάση και τις ατζέντες που προσήλθαν κατά τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί για το «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου και να οργανώσει δημοψήφισμα για αυτό το θέμα. Εκτός από αυτό, η ρωσική πλευρά ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε από την πλευρά της την κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας διεξήχθησαν τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ώρες. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να συνομιλήσει με την ουκρανική πλευρά για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθούν συμφωνίες. Είπε επίσης ότι οι αντιπροσωπείες είχαν προκαταρκτικά συμφωνήσει να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία.

Οι Ρώσοι τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες
Την ίδια ώρα που οι συνομιλίες του δεύτερου γύρου βρίσκονται στα σκαριά, η Ρωσία, που φαίνεται να ξεμένει από χρόνο, συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα περιοχών κρίσιμης στρατηγικής σημασίας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η Ρωσία θέλει να προσέλθει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχοντας ισχυροποιήσει την θέση της στο πεδίο της μάχης, με την Ουκρανία την ίδια ώρα να ζητά επανειλημμένος την κατάπαυση του πυρός.

Σκοπός των Ρώσων, όπως μαρτυρούν και οι δορυφορικές εικόνες από τα στρατιωτικά κομβόι δεκάδων χιλιομέτρων είναι να μπορέσει να πολιορκήσει το Κίεβο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνομιλία. Παράλληλα, προβληματισμό γεννά η δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σχετικά με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στον ουκρανικό πόλεμο τονίζοντας ότι «πανίσχυρες δυνάμεις θέλουν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου-Κιέβου.

Η ουκρανική πλευρά καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας προσπάθησε να βάλει ένα φρένο στην ρωσική «πολεμική μηχανή» προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης μέσω της διπλωματίας, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το ίδιο αίτημα έχει τεθεί από την ουκρανική διπλωματία και προς την πλευρά της Κίνας

Δίχως τέλος το αιματοκύλισμα
Παράλληλα, σε μια νέα φάση έχουν μπει από χθες, οι ρωσικές επιχειρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς αυξάνεται η πίεση για κατάληψη του Κιέβου, της Μαριούπολης και του Χάρκοβο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χερσώνα είναι στα χέρια των Ρώσων από τα ξημερώματα της Τετάρτης, έβδομη ημέρα των εχθροπραξιών.

Όπως μεταδίδει το BBC η Χερσώνα στην οποία κατοικούν περίπου 250.000 άνθρωποι φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων με τον δήμαρχό της να απευθύνει έκκληση για παροχή ειδών πρώτη ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την απομάκρυνση των τραυματιών. Μέλος της τοπικής κυβέρνησης είπε στο BBC ότι περίπου 200 είναι οι νεκροί στην περιοχή, ανάμεσά τους και αρκετοί άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην πόλη Ζιτόμιρ στη βορειοδυτική Ουκρανία από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Την ίδια ώρα η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας έκανε γνωστό τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι μια ρωσική αποβατική δύναμη έφτασε στο Χάρκοβο και «η μάχη ανάμεσα στους εισβολείς και τους Ουκρανούς υπερασπιστές της έχει ξεκινήσει».

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα ρωσικές αερομεταφερόμενες δυναμεις έφτασαν στο Χάρκοβο όπου ξεκίνησε σφοδρή μάχη με τις ουκρανικές δυνάμεις. Κατά τις ίδιες πηγές οι ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας στο Χάρκοβο από τις μάχες που σημειώθηκαν κοντά στο στρατιωτικό νοσοκομείο δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων. «Για την ώρα η κατάσταση κοντά στο νοσοκομείο είναι υπό έλεγχο, έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις» ασφαλείας φέρεται να δήλωσε ο ίδιος σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.