Τι θα γίνει αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη για τον φερόμενο χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Σε περίπτωση που συλληφθεί, θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Το BBC εξηγεί τι συμβαίνει με την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Για ποιο πράγμα μπορεί να κατηγορηθεί
Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι θέλει να πουλήσει την ιστορία με τη σχέση που είχε, όπως είπε, με τον Ντόναλντ Τραμπ, το 2006. Η ομάδα του Τραμπ ενημερώθηκε για το γεγονός και ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν, πλήρωσε 130.000 δολάρια για τη σιωπή της Ντάνιελς.

Αυτό δεν είναι παράνομο, ωστόσο, όταν ο Τραμπ πλήρωσε τον Κοέν, το έγγραφο ανέφερε ότι επρόκειτο για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση πρακτικών, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα -ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν δυνητικά να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει πληρωμές προς την Ντάνιελς είχε ως κίνητρο να μην θέλει να πληροφορηθούν οι ψηφοφόροι ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, το οποίο αποτελεί πιο σοβαρή κατηγορία.

Θα του απαγγελθούν κατηγορίες;
Η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναπόκειται στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ. Αυτός συγκρότησε το σώμα ενόρκων για να διερευνήσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει αν -ή πότε- θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον του σώματος ενόρκων, γεγονός που θεωρείται σημάδι ότι η έρευνα βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου υποβάθμισαν ότι οι ίδιοι ή ο Τραμπ έχουν εκ των προτέρων ειδοποιηθεί για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι το σχόλιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ βασίστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Τραμπ
Η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδέψει από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με τη διαδικασία να περιλαμβάνει κράτηση, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες.

Δεδομένου του ιστορικού χαρακτήρα μιας τέτοιας κίνησης και των σχετικών ανησυχιών για την ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό είναι αβέβαιος και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της εισαγγελίας και της ομάδας του Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι ο οποιοσδήποτε χρόνος πίσω από τα κάγκελα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ είναι απίθανος.

Θα μπορέσει να κατέβει για Πρόεδρος;
Ένα κατηγορητήριο ή ακόμη και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει, και όπως φαίνεται θα συνεχίσει την προσπάθειά του, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που έχει κριθεί ένοχος για έγκλημα να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος, ακόμη και από τη φυλακή. Ωστόσο, η σύλληψη του Τραμπ θα περιπλέξει σίγουρα την προεδρική του εκστρατεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.