Το νέο μπολιβάρ «παραλύει» τη Βενεζουέλα

Εικόνα παράλυσης παρουσιάζει η οικονομική ζωή στη Βενεουέλα τα τελευταία 24ωρα, μετά την αιφνίδια απόφαση του Νίκολας Μαδούρο να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η νέα επίσημη ισοτιμία ορίστηκε στα 6 εκατ. μπολιβάρ ανά δολάριο από στα 285.000 μπολιβάρ ανά δολάριο.

Χιλιάδες επιχειρήσεις κρατούν κλειστά τα γραφεία τους αυτές τις ημέρες προκειμένου να προσαρμοστούν στην πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που δημουργεί το «νέο μπολιβάρ». Οι εργαζόμενοι μένουν σπίτι και συνολικά οι πολίτες στην αβεβαιότητα. Τα νέα νομίσματα άρχισαν να κυκλοφορούν χθες, Τρίτη, αφού η Δευτέρα κηρύχθηκε από τον Μαδούρο τραπεζική αργία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έλαβε την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό. Οι επικριτές της διαμηνύουν ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τα πράγματα χειρότερα. To ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού στα δυσθεώρητα επίπεδα του 1.000.000% έως τα τέλη του έτους, καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα διπλασιάζονται κάθε 18 ημέρες, όπως υπολογίζει ο οικονομολόγος Στιβ Χάνκε, που ειδικεύεται σε φαινόμενα υπερπληθωρισμού.

Σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει το ισχυρό σοκ, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3.500%. Και πάλι ωστόσο αυτός αντιστοιχεί πλέον σε περίπου 30 δολάρια το μήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.