Το Βέλγιο τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του 2016

Από τον βασιλιά των Βέλγων, Φίλιππο, έως τους μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, η χώρα τιμά τη μνήμη των 32 νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

Η τελετή μνήμης ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στις 08:58 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, καθώς και μελών των υπηρεσιών διάσωσης.

Εκείνη ακριβώς την ώρα στις 22 Μαρτίου 2016 ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχράουι, τζιχαντιστές που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.

Εκπρόσωποι των αρχών θα μεταβούν στη συνέχεια στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφού του Ιμπραχίμ, ο οποίος πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε στις 09:11 (τοπική ώρα, 10:11 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα εγκαινιάσει ένα άγαλμα δύο βήματα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα χρόνο αργότερα, η τρομοκρατική απειλή παραμένει «πιθανή». Δεν περνά μία εβδομάδα χωρίς να υπάρξουν επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ στρατιώτες εξακολουθούν να πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη και να φυλάσσουν ευαίσθητους στόχους.

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι στρατιώτες στον δρόμο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.