Τουρκία – δημοψήφισμα: Εμπάργκο από τον Τύπο καταγγέλλει το φιλοκουρδικό HDP

Το βασικό φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατήγγειλε την Τρίτη ότι είναι στόχος «εμπάργκο» από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν προβάλλουν την εκστρατεία του κατά της υπερψήφισης της συνταγματικής μεταρρύθμισης για την μετατροπή της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, που τίθεται σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου.

Το HDP, δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά το κεμαλικό κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι είναι στόχος ενός «επικίνδυνου εμπάργκο από τα μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια μιας κρίσιμης διαδικασίας που θα καθορίσει την τύχη της Τουρκίας».

Για να στηρίξει τις καταγγελίες του, το HDP παρουσιάζει το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT: από την 1η ως τις 22 Μαρτίου 1.390 λεπτά αφιερώθηκαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υπέρμαχο της μεταρρύθμισης, 2.723 λεπτά στο κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και καθόλου χρόνος στο HDP.

«Σίγουρα, τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία στην Τουρκία. Όμως ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας μια κυβέρνηση δεν είχε τόση επιρροή στα μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα.

Οι Τούρκοι θα αποφασίσουν στις 16 Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρό της την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, την ανάληψη από τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας των καθηκόντων του αρχηγού του κράτους και της κυβέρνησης και την αποσύνδεση του κυβερνητικού σχήματος από την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η προεκλογική εκστρατεία είναι στο απόγειό της: οι κ.κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις, εκφωνώντας μακροσκελείς ομιλίες οι οποίες μεταδίδονται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, δημόσια και ιδιωτικά.

Από την πλευρά του «Όχι», η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα είναι ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει δώσει κάποιες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Όμως «ούτε ένας εκπρόσωπος του HDP δεν έχει κληθεί σε κάποια εκπομπή», καταγγέλλει το κόμμα, οι συμπρόεδροι και πολλοί βουλευτές του οποίου κατηγορούνται για «τρομοκρατική» δραστηριότητα και βρίσκονται υπό κράτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.