Τουρκία: Καταδίκη του Ντεμιρτάς σε πεντάμηνη φυλάκιση

Ο συμπρόεδρος του αριστερού, φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Η απόφαση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα της βουλευτού Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι συμπρόεδρος του κόμματος με τον κ. Ντεμιρτάς.

Φυλακισμένος από τον Νοέμβριο, ο κ. Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας» από δικαστήριο του Ντογουμπεγιαζίτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο χαρισματικός αρχηγός του HDP αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση συνολικά 142 χρόνων στο πλαίσιο δίκης στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα των αποσχιστών του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Η κ. Γιουκσεκντάγ έχασε τη βουλευτική ιδιότητα λόγω της επικύρωσης από το εφετείο της καταδίκης της για «τρομοκρατική προπαγάνδα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.