Τουρκία: Ο Ερντογάν αναλαμβάνει εκ νέου αρχηγός του κυβερνώντος AKP;

Πληροφορίες για πιθανή ανάληψη της ηγεσίας του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετέδιδαν την Τρίτη τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι έτοιμος να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, αφού, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, παύει να απαγορεύεται η συμμετοχή του εκάστοτε προέδρου της χώρας σε κομματικούς σχηματισμούς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε παραδώσει την ηγεσία του AKP και την πρωθυπουργία στον Αχμέτ Νταβούτογλου το 2014, λίγο πριν εκλεγεί προέδρος της Τουρκίας. Το 2016, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ διαδέχθηκε τον κ. Νταβούτογλου και στις δύο θέσεις.

Αν και μεταξύ του 2014 και του 2017 ο κ. Ερντογάν απείχε κάθε κομματικής διαδικασίας και τυπικά ήταν υπερκομματικός πρόεδρος, το σύνολο των στελεχών του AKP συνέχιζαν να τον αντιμετωπίζουν ως τον ηγέτη τους.

Ο κ. Γιλντιρίμ αναμένεται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι το φθινόπωρο του 2019, οπότε και η θέση θα καταργηθεί, αφού η Τουρκία θα μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Η τυπική επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στο AKP θα γίνει μόλις ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.