Τουρκικά ΜΜΕ: Μπήκε στο Ιντλίμπ ο τουρκικός στρατός

Ένα τουρκικό κονβόι 50 οχημάτων εισήλθε το πρωί στο Ιντλίμπ συνοδευόμενο από δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη ώστε να δημιουργήσουν μία ασφαλή ζώνη για τους αμάχους.

Προ ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει ότι είναι θέμα ημερών η είσοδος στην συριακή πόλη.

Να σημειωθεί πως οι εξελίξεις έρχονται μετά τις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας με βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

«Εξέφρασα ξεκάθαρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποφασιστικότητά μας για το Ιντλίμπ. Το ανέφερα επίσης στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Εμανουέλ Μακρόν. Στις 5 Μαρτίου θα συναντηθούμε με τους Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ και θα μιλήσουμε γι΄αυτό εκ νέου», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας το Σάββατο.

Έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ και ζήτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει πως «εάν το καθεστώς Άσαντ δεν σταματήσει τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ, αποκλείεται για εμάς να αποσυρθούμε», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Βολές» Μόσχας κατά της Άγκυρας
Η Ρωσία, που υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ, εξαπέλυσε «βολές» κατά του Ερντογάν, κατηγορώντας την πως δε τήρησε τις υποσχέσεις του Σότσι το 2018 για τη Συρία.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει τότε ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά και ότι θα οργάνωνε μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, και των ενόπλων ανταρτών που έχουν την υποστήριξη της Άγκυρας στο Ιντλίμπ, όπως δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Τουρκία (…), υπέγραψε τα έγγραφα που έδιναν έμφαση στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην κυριαρχία της… Οι όροι των συμφωνιών του Σότσι υπογράφηκαν από τους δύο προέδρους πριν από έναν και πλέον χρόνο, ενώ δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ αυτών και η δέσμευση της Τουρκίας να εγγυηθεί τον διαχωρισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και την απόσυρση του βαρέως οπλισμού» είπε ο Πεσκόφ.

Το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών

Η επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, είναι το τελευταίο εναπομείναν ισχυρό προπύργιο που ελέγχεται από τις δυνάμεις που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης. Κάποιες από τις δυνάμεις αυτές ανήκουν σε τζιχαντιστικές ομάδες και άλλες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έχει επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο συριακός κυβερνητικός στρατός ξανάρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Συρία ότι βομβαρδίζει αμάχους κι ότι σκοτώνει τους στρατιώτες της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.