Τραμπ: Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας έπειτα από την παραλαβή των πρώτων τμημάτων των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία επανήλθε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας τελικά το ενδεχόμενο να επιβληθούν.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «τώρα, δεν εξετάζουμε» τις κυρώσεις. Στη συνέχεια ωστόσο, φάνηκε να αλλάζει γνώμη δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «το εξετάζουμε».

Η κατάσταση είναι «πολύ πολύ δύσκολη» σχολίασε ο Τραμπ εξακολουθώντας να ρίχνει το βάρος της ευθύνης στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μερικά πολύ σοβαρά λάθη όσον αφορά την Τουρκία και ήταν πολύ άσχημο», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όπου υποδέχτηκε χθες τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Οπότε το κοιτάζουμε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα σχόλια του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 – μία κίνηση γοα την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ και την ανέμενε η Άγκυρα.

«Τα F-35 δε μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», αναφερόταν στην ίδια ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.