Πεπεισμένος ότι η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός όσον αφορά τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές «επειδή είπα εγώ ότι συμφώνησαν».
«Λοιπόν, συμφώνησαν», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Επειδή είπα: “Συμφωνείτε”. Γι’ αυτό συμφώνησαν, επειδή είπα εγώ ότι συμφωνούν».
Όταν πιέστηκε να σχολιάσει τα ρωσικά πλήγματα, ο Τραμπ απάντησε: «Θα πρέπει να το εξετάσω και να δω, διότι έχουν σημειωθεί παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές».
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «καταστροφή» τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με τη γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι τουλάχιστον 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο αυτόν τον μήνα.
«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πρέπει να συναντηθούν και να τερματίσουν αυτόν τον γελοίο πόλεμο», δήλωσε. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν θέλει να κάνει συμφωνία και πρέπει να κάνουμε τον Ζελένσκι να θέλει να κάνει συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Q: You said Russia and Ukraine agreed to a ceasefire, but both sides say they have not agreed to that. Trump: They agreed. You know why? Because I said, “You agree.” That’s why. https://t.co/FfhkkVW0jk
— Clash Report (@clashreport) October 12, 2026
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο Τραμπ είχε γράψει στο truth social ότι: «Με άμεση ισχύ, κηρύσσεται «ενεργειακή εκεχειρία» στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», κάτι για το οποίο δεν ήταν ενημερωμένη καμία από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, όπως υποστήριξαν οι ηγέτες τους.
«Κίνα και Ρωσία δεν βοηθούν το Ιράν»
Δήλωσε ότι πιστεύει πως η Κίνα και η Ρωσία δεν βοηθούν «καθόλου» το Ιράν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν «πάρα πολλά να χάσουν» αν στήριζαν την Τεχεράνη.
Μάλιστα ο Τραμπ ανέφερε στο Truth Social ότι είχε δει σχόλια από επικριτές και αντιπάλους του, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα και η Ρωσία βοηθούν το Ιράν. «Αν το κάνουν, συμβαίνει σε πολύ περιορισμένο βαθμό, αλλά πιστεύω ότι δεν το κάνουν καθόλου. Έχουν πάρα πολλά να χάσουν, και εμείς θα το γνωρίζαμε και μάλιστα πολύ γρήγορα», έγραψε ο Τραμπ.
«Ίσως το παρακάναμε στοχοποιώντας Ιρανούς ηγέτες» ανέφερε δε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο. «Ίσως το παρακάναμε με τους ηγέτες, επειδή δεν ξέρουμε πια με ποιους στο διάβολο έχουμε να κάνουμε».
«Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόεδρος του Ιράν», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι οι πιθανοί υποψήφιοι δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν τη θέση. Ωστόσο, ο Μασούντ Πεζεσκιάν διατελεί πρόεδρος του Ιράν από τον Ιούλιο του 2024.
«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε με ποιον, διάβολε, πρέπει να συνεννοηθούμε, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Νομίζω ότι το παρακάναμε», δήλωσε ο Τραμπ.
Πάντως, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι το Ιράν είχε χάσει την πολεμική του αεροπορία και το σύνολο των 159 πλοίων του, τα οποία, όπως είπε, «αναπαύονται πλέον υπέροχα στον βυθό της θάλασσας».
«Παρεκτρέπονται οι Χούθι»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τους αντάρτες Χούθι υποστηρίζοντας ότι «παρεκτρέπονται» (misbehaving), μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αεροδρομίων της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» του Ριάντ και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Φαχντ» του Νταμάμ. «Παρεκτρέπονται πολύ άσχημα».
Trump on Yemen: The Houthis are misbehaving very badly. No good! https://t.co/ywDJgqUiAh
— Clash Report (@clashreport) October 12, 2026
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε εξάλλου ότι τον Νοέμβριο ενδέχεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

































