Τραμπ κατά ΕΕ: Θα στείλω τζιχαντιστές στα σύνορά σας

Ευθείες απειλές κατά των χωρών της Ευρώπης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες τον επαναπατρισμό τζιχαντιστών που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερώσει στα σύνορα της Ευρώπης τους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους συμμάχους του στη Συρία, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους.

««Νίκησα το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Και τώρα, έχουμε χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου, μαχητές του ΙΚ», είπε ο Τραμπ, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, αναφερόμενος στους ξένους μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Ζητάμε από τις χώρες από τις οποίες ήλθαν, από την Ευρώπη, να παραλάβει αυτούς τους αιχμαλώτους πολέμου. Μέχρι τώρα, αρνούνται. Στο τέλος, θα πω: λυπάμαι, αλλά είτε θα τους πάρετε, είτε θα τους αφήσουμε στα σύνορά σας. Επειδή οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους στο Γκουαντάναμο, να τους κρατήσουμε στο Γκουαντάναμο για 50 χρόνια», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε «δισεκατομμύρια δολάρια».

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν τους πάρουν πίσω, θα χρειαστεί, πιθανοτατα, να τους στείλουμε στα σύνορα και να πρέπει να τους ξαναπιάσουν», συνέχισε ο Τραμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα είχε πει ότι θα απελευθερώσει τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία, στις χώρες καταγωγής τους, αν δεν δεχτούν από μόνες τους να τους επαναπατρίσουν.

Χιλιάδες ξένοι μαχητές από περίπου 80 χώρες εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος μετά το 2014. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανατρίσει κάποια από τα παιδιά τους, όμως εμφανίζονται απρόθυμες να πάρουν πίσω όσους πολέμησαν ενεργά στο πλευρό των τζιχαντιστών.