Τράπεζα της Αγγλίας: Ποιος θα είναι στο τιμόνι την ώρα του Brexit;

Κανονικά θα αποχωρήσει το 2019 από τη διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας ο Μαρκ Κάρνι, επισημαίνει το Λονδίνο, στον απόηχο πληροφοριών, που ήθελαν το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει την παραμονή του Καναδού τραπεζίτη στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας. H επιλογή του διαδόχου αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

«Ο διοικητής έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει το 2019. Αυτό εξακολουθεί να είναι το σχέδιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης, Τζέιμς Σλακ στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ήθελε την παραμονή του απάντησε: «η πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο διοικητής έχει κάνει καλή δουλειά».

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του BBC σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών είχε προσεγγίσει τον Κάρνι προκειμένου να τον πείσει να παραμείνει πέραν της 30ης Ιουνίου 2019, όταν και έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει, εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθεί διάδοχός του.

Σύμφωνα με το BBC η κυβέρνηση ανησυχεί πως η όλη διαδικασία διαδοχής θα είναι δύσκολη σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται για την επίσημη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 53χρονος Κάρνι ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του 2012 και ενώ λίγους μήνες νωρίτερα δήλωνε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Αρχικά ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει για πέντε χρόνια, αντί για οχτώ, όπως συνηθίζεται να είναι η θητεία των κεντρικών τραπεζιτών στη Βρετανία.

Ωστόσο μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2016, συμφώνησε να παραμείνει έως τον Ιούνιο του 2019 για να βοηθήσει στη σταθερότητα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την κοινότητα. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του για το Brexit τον είχαν οδηγήσει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.