Τσεχία: Προηγείται ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις εν όψει εκλογών

Η Τσεχία δεν θα πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ, επειδή κατι τέτοιο «δεν θα φέρει τίποτε καλό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι το φαβορί για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μπάμπις δήλωσε ότι η ένταξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβαρύνει τη χώρα με ξένα χρέη και θα της στερήσει την κορώνα, ένα σημαντικό εργαλείο σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

«Η Ευρωζώνη ήταν ένα οικονομικό σχέδιο που έγινε πολιτικό. Και δεν θέλω να εγγυηθώ ελληνικά χρέη, ιταλικές τράπεζες. Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού του συστήματος επειδή δεν θα μας φέρει τίποτε καλό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ο πολιτικός και δισεκατομμυριούχος, γεννημένος στη Σλοβακία και το κεντρώο κόμμα του, ANO 2011, έχουν προσελκύσει ψηφοφόρους με μια επιχειρηματικού τύπου αντίληψη για τη διακυβέρνηση. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα 33% ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του, οι Σοσιαλδημοκράτες, βρίσκονται στο 14%.

Η Agrofert, εταιρεία που ίδρυσε πριν κατέβει στην πολιτική, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα και καλύπτει τους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας, των χημικών και των μέσων ενημέρωσης. Ο κεντρώος πολιτικός μετέφερε προ μηνών την κυριότητα της εταιρείας σε καταπίστευμα για να συμμορφωθεί προς τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο Αντρέι Μπάμπις ήταν υπουργός Οικονομικών στην τρικομματική κυβέρνηση, με επικεφαλής τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα, αλλά παύθηκε αυτόν τον μήνα εξαιτίας κατηγοριών για φοροαποφυγή και παρέμβαση σε μια εφημερίδα της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δέχθηκε να παραιτηθεί μόνο αφού του επετράπη να επιλέξει τον διάδοχό του, ενώ χαρακτήρισε τη διένεξη πολιτική μηχανορραφία του κ. Σόμποτκα.

Η Τσεχία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004, δεσμευόμενη ότι κάποια στιγμή θα καταργήσει την κορώνα και θα υιοθετήσει το ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.