Τυφώνας Μαρία: Το Πουέρτο Ρίκο αύξησε τον αριθμό των νεκρών από 64 σε 2.975

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το δολοφονικό τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, οι αρχές αύξησαν τον αριθμό των νεκρών, σε 2.975. Προηγήθηκε δημοσίευμα των New York Times, κατά το οποίο “έκρυβαν τους νεκρούς της τραγωδίας”.

Τρεις μήνες μετά την καταστροφή η τοπική κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο Πουέρτο Ρίκο διόρθωσε -αθόρυβα- την αρχική εκτίμηση των 64 θυμάτων, αναφέροντας πως ήταν 1.427. Σε έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο επισημάνθηκε η ανάγκη για ένα σχέδιο ανάκαμψης της περιοχής, μετά την καταστροφική επέλαση του τυφώνα, στις 20/9 του 2017. Ο Donald Trump είχε κατηγορήσει τις τοπικές αρχές για “ανεπαρκή ηγεσία”. Σε επίσκεψη του στο νησί, ο Πλανητάρχης είχε πει στους πληγέντες πως “μας καταστρέψατε τον προϋπολογισμό”.

Ο τυφώνας Μαρία ήταν κατηγορίας 4 και προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί, ενώ έκλεισε κάθε νοσοκομείο. Πολλοί περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με τους 3.4 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού να αντιμετωπίζουν και πολλά θέματα ψυχικής υγείας. Για την ιστορία, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είχε ανακοινώσει στις αρχές του καλοκαιριού πως τα θύματα είναι 1.427, έπειτα από τρεις μηνύσεις που είχαν κατατεθεί, στις οποίες κάτοικοι απαιτούσαν περισσότερες πληροφορίες για τους θανάτους.

Εκείνη η έκθεση ωστόσο, δεν διευκρίνιζε αν οι θάνατοι συνδέονται με τον τυφώνα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και με τη μεσολάβηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών, επισήμως η κυβέρνηση αναγνώρισε την κλίμακα της καταστροφής.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ricardo Rosselló είπε στους δημοσιογράφους πως “ποτέ δεν περιμέναμε το σενάριο της μηδενικής επικοινωνίας, της μηδενικής ενέργειας και της μηδενικής πρόσβασης στον αυτοκινητόδρομο. Έχω την αίσθηση ότι το μάθημα από αυτήν την καταστροφή είναι πως πάντα πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο”. Ο τυφώνας κατέστρεψε και τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, με συνέπεια οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους ή με τις σωστικές δυνάμεις. Ο Rosselló ομολόγησε πως “ναι, έκανα λάθη και παραδέχομαι ότι μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά, πολλά πράγματα”.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή, με τον Κυβερνήτη να ανακοιθνώνει πως θα δώσει χρήματα για να βελτιώσει τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι αρμόδιες αρχές στους τυφώνες και σε άλλες καταστροφές. Ανακοίνωσε και τη δημιουργία της επιτροπής “9/20”, για να ερευνήσει και να καταλήξει στο τι βελτιώσεις χρειάζονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.