Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών εν όψει της εκλογής του Τζόνσον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος χειριζόταν επί χρόνια το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού. Ο Ντάνκαν είναι ο πρώτος υπουργός που παραιτείται εν όψει της εκλογής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κυρίως της στάσης του υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ωφελεί τόσο πολύ τον κόσμο. Είναι τραγικό ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε η κυρίαρχη πνευματική και πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, και πέρα από αυτή, να πρέπει να εργαζόμαστε κάθε μέρα υπό το σκοτεινό σύννεφο του Brexit», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός στην επιστολή παραίτησής του.

Την έντονη διαφωνία τους για το no deal Brexit, στο οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει ο Τζόνσον, προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφράσει και άλλα στελέχη των Τόρις. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ έχουν διαμηνύσει ότι θα παραιτηθούν προτού καν ο Τζόνσον πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασιλισσα Ελισάβετ.

Ο αντίπαλος του Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δηλώνει και αυτός έτοιμος για ένα άτακτο Brexit, ωστόσο παραμένει ανοιχτός σε μία νέα παράταση με την ελπίδα μίας καλύτερης συμφωνίας αποχώρησης με τις Βρυξέλλες.