Βρετανία: Στηρίξτε το Brexit αλλιώς… χάος το μήνυμα Μέι προς το κοινοβούλιο

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι προέτρεψαν τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργότερα, προειδοποιώντας τους αντιπάλους τους ότι οι απόπειρές τους να εμποδίσουν την υπερψήφισή του θα προκαλέσουν το χάος.

Το νομοσχέδιο για την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας, διαδικασία που θεωρείται ορόσημο στην πορεία προς την παγίωση των νομικών θεμελίων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του νόμου του 1972 με τον οποίο η Βρετανία εισχώρησε στην Ε.Ε. και την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου στο βρετανικό.

Πρόκειται για τον πρώτο κρίσιμης σημασίας σταθμό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το είδος του διαζυγίου που η Βρετανία θα επιζητούσε να πάρει από την Ε.Ε., αλλά και καθοριστικό τεστ για την ικανότητα της κ. Μέι να εκπληρώσει τη στρατηγική της για το Brexit χωρίς την επίτευξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Όμως, παρά την ντροπιαστική κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη, τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση και τις έντονες επικρίσεις από τους κόλπους του κόμματός της, η Τ. Μέι αναμένεται να κερδίσει την ψηφοφορία, για να ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου από το άνω σώμα, Βουλή των Λόρδων, που είναι θετικότερα διακείμενη προς την Ε.Ε.

Προς καταψήφιση ο Κόρμπιν
Σε ομιλία που εκφώνησε ενόψει της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος κάλεσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να στηρίξει το νομοσχέδιο και να αποδείξει στην πράξη ότι δεν επιχειρεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit.

«Οι Εργατικοί το λένε ξανά και ξανά ότι υποστηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ότι θα ενεργήσουν με υπευθυνότητα, αλλά αυτό σήμερα θα τεθεί σε δοκιμασία. Είτε μπορούν να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο είτε να ψηφίσουν (υπέρ της επικράτησης) του χάους» σημείωσε ο Λούις.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να συστήσει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου διότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το κόμμα του, καθώς ζητά δικλείδες ασφαλείας σε ένα εύρος θεμάτων όπως οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία, εμείς θα ψηφίσουμε κατά του νομοσχεδίου», επισήμανε μια ανώτερη πηγή από τους Εργατικούς.

Στην περίπτωση ωστόσο που οι Εργατικοί ψηφίσουν κατά, η κ. Μέι αναμένεται να κερδίσει χάρη στη στήριξη του μικρού, υπέρ του Brexit, συμμαχικού της DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Επιπλέον, ορισμένοι εκ των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος πιστεύεται ότι θα αψηφήσουν τις εντολές του αρχηγού τους για να συμβάλουν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.