Βρετανία: Συναυλία για τα 92α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ

Με μια συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες, θα γιορτάσει το Σάββατο τα 92α γενέθλιά της η βασίλισσα Ελισάβετ.

Μεταξύ άλλων, η Κάιλι Μινόγκ, ο Τομ Τζόουνςκαι ο Σάγκι θα αναλάβουν να ψυχαγωγήσουν την βασίλισσα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Albert Hall του Λονδίνου.

Στη συναυλία, σύμφωνα με το Reuters, θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες κυρίως από το δίκτυο των πρώην βρετανικών αποικιών, λίγες ημέρες αφότου η βασίλισσα Ελισάβετ η Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, υποδέχθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τους ηγέτες 53 χωρών της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η εκδήλωση προς τιμήν της βασίλισσας θα παρουσιαστεί σε απευθείας μετάδοση από το BBC, ενώ τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως στο The Queen’s Commonwealth Trust, την φιλανθρωπική οργάνωση για τη νεολαία της οποίας πρόεδρος είναι εδώ και λίγες ημέρες ο πρίγκιπας Χάρι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, ωστόσο οι επίσημοι εορτασμοί για τα γενέθλιά της διεξάγονται τον Ιούνιο και κορυφώνονται με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στην οποία συμμετέχουν και ιππείς.

Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952, σε ηλικία 26 ετών. Μολονότι η γέννησή της, το 1926, είχε δημιουργήσει δημόσιο ενδιαφέρον, η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής.

Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από την κρίση που ξέσπασε όταν έκανε πρόταση γάμου στην διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου, καθώς οι γονείς της δεν απέκτησαν κανέναν γιο.

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε το 1947 τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας και δούκα του Εδιμβούργου, αποκτώντας μαζί του τέσσερα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ η Ελισάβετ βρίσκονταν σε περιοδεία στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του βασιλιά.

Στις 2 Ιουνίου 1953 σε τελετή που έγινε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ έγινε επισήμως η ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.