Ζιμπάμπουε: Παραμένει «εκ παραδρομής» πρόεδρος ο Μουγκάμπε για ορισμένους υπουργούς

Δύσκολο αποδεικνύεται για ορισμένους υπουργούς να συνηθίσουν πως ο 93χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε καθαιρέθηκε από πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν εκ παραδρομής το όνομά του, αντί για εκείνο του διαδόχου του, Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος ZANU-PF την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας μάλλον μπερδεύτηκε και άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το σύνθημα «Εμπρός με τον πρόεδρο… Μουγκάμπε», στη γλώσσα Σόνα. Σύντομα, πάντως, αντιλήφθηκε το λάθος και άλλαξε το σύνθημα σε «Εμπρός με τον πρόεδρο Μνγκανγκάγκουα».

Ο τελευταίος, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος στις 24 Νοεμβρίου, αρχικά καθόταν ανέκφραστος αλλά χαμογέλασε όταν ένας άλλος σύνεδρος του ψιθύρισε κάτι χαμηλόφωνα.

Τη… σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Πάτρικ Τσιναμάσα, ο οποίος ανέφερε πως υποψήφιος του κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι ο Μουγκάμπε, τη στιγμή που το ZANU-PF έχει προτείνει τον Μνανγκάγκουα ως υποψήφιό του.

Η απομάκρυνση του Μνανγκάγκουα στις 6 Νοεμβρίου από τη θέση του α’ αντιπροέδρου της Ζιμπάμπουε έδωσε το έναυσμα στον στρατό να επέμβει και να θέσει υπό πολιτική κηδεμονία τον Μουγκάμπε, προκειμένου να εμποδιστεί η διαδοχή του από τη σύζυγό του και κατά 41 χρόνια νεότερή του, την 52χρονη Γκρέις Μουγκάμπε.

Τελικώς, μετά και από τις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, ο Μουγκάμπε οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης της Ζιμπάμπουε από το 1980, όταν κατέρρευσε το βρετανικό αποικιοκρατικό καθεστώς του Ίαν Σμιθ και η χώρα μετονομάστηκε από Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε.

Ο Μουγκάμπε έλαβε αμνηστία και, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε νοσοκομείο στη Σιγκαπούρη, για ιατρικές εξετάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.