Λίγα λόγια για τα αμορτισέρ

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι σπουδαία για την καλή και ασφαλή λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό προτιμούμε, όταν χρειάζεται, να αντικαθιστούμε τα ταλαιπωρημένα εξαρτήματα με νέα και κατά προτίμηση αυθεντικά ανταλλακτικά.

Ένα από τα πιο σπουδαία εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου είναι και το αμορτισέρ.

Τα αμορτισέρ λειτουργούν με στόχο την απόσβεση των ταλαντώσεων και την άνετη οδήγηση. Πιο αναλυτικά, προστατεύουν την διαδρομή των αναρτήσεων όταν το αυτοκίνητο κινείται πάνω σε ανισόπεδο έδαφος. Για να επιτραπεί λοιπόν η απορρόφηση των τρανταγμάτων περνώντας από τις λακκούβες, οι τροχοί συνδέονται με το αυτοκίνητο με ένα σύστημα μοχλών και ελατηρίων, τις γνωστές μας αναρτήσεις, που επιτρέπουν αυτές τις ταλαντώσεις. Όμως, όλα αυτά τα προβλήματα των δρόμων έχουν την τάση να κάνουν τα ελατήρια να παράγουν συνεχή κίνηση των τροχών. Αυτές οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές αφού επιβαρύνουν κατά πολύ την άνετη οδήγηση, αλλά και το κράτημα στον δρόμο. Και κάπου εδώ έρχονται τα αμορτισέρ τα οποία μετριάζουν τις υπερβολικές διακυμάνσεις, και κάνουν το αυτοκίνητο περισσότερο ασφαλές και άνετο στην οδήγηση.

Όταν αυτά τα εξαρτήματα σταματήσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά, η απουσία του μετριασμού μπορεί να οδηγήσει τα ελαστικά να χάσουν την πρόσφυσή τους. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού μειώνεται ο έλεγχος του αυτοκινήτου. Έτσι, αν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο αυτοκίνητό μας, δεν το αμελούμε, αλλά πραγματοποιούμε άμεσα έναν έλεγχο.

Ας δούμε πώς λειτουργούν όμως τα αμορτισέρ:

Ο μηχανισμός αυτού του εξαρτήματος βασίζεται στην τριβή που προκαλείται από το πέρασμα ενός υγρού μέσα από κάποιες βαθμονομημένες οπές. Η βασική τους δομή περιλαμβάνει έναν κύλινδρο όπου είναι γεμάτος με λάδι κι ένα έμβολο που ολισθαίνει μέσα σε αυτόν. Η μια πλευρά είναι συνδεδεμένη με το αυτοκίνητο ενώ η άλλη με τον τροχό.

Στο έμβολο υπάρχουν οπές πάνω στις οποίες υπάρχει βαλβίδα μέσω της οποίας το υγρό φιλτράρει με μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή φρενάροντας περισσότερο ή λιγότερο, αντίστοιχα, την κίνηση του τροχού.

Η τεχνολογία των αμορτισέρ όμως δεν σταματά εδώ…

Τα πιο καινούρια και εξελιγμένα αμορτισέρ προβλέπουν, εκτός από το λάδι, και αέριο μέσα στον κύλινδρο. Αυτό το αέριο είναι άζωτο που συμπιέζεται και περιέχεται σε ξεχωριστό θάλαμο. Με τη βοήθεια του αζώτου λειτουργεί πιο απαλά και με ακρίβεια η συσκευή και προτιμάται κυρίως σε σπορ αυτοκίνητα και αυτοκίνητα πολυτελείας.
Είναι εμφανές ότι κάθε ένα μικρό ή μεγαλύτερο εξάρτημα του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τίποτα δεν τοποθετείται τυχαία σε ένα όχημα. Επομένως καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμο είναι για την ασφάλειά μας να παρατηρούμε οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να συμβαίνει στο αυτοκίνητό μας και να μην την παραβλέπουμε. Αντιθέτως, όταν παρατηρούμε αλλαγές, καλό είναι να απευθυνόμαστε στον μηχανικό με τον οποίο συνεργαζόμαστε ώστε να πάρουμε την γνώμη ενός ειδικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.