Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού

Βραζιλιάνοι επιστήμονες απελευθέρωσαν εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των κουνουπιών που μεταφέρουν το δάγκειο ιό.
Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αρσενικά γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν στην πόλη Ζουαζέιρο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, και τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα θετικά».
«Τα δείγματα που συλλέξαμε δείχνουν πως το 85 τοις εκατό των αυγών ήταν διαγονιδιακά, γεγονός που σημαίνει πως τα εισαγμένα αρσενικά επικράτησαν του άγριου πληθυσμού. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των κουνουπιών Aedes aegypti και κατά συνέπεια στη μείωση της μετάδοσης του δάγκειου ιού», δήλωσε ο Άλντο Μαλαβάσι, επικεφαλής του πειράματος και πρόεδρος της βραζιλιάνικης εταιρείας που παρήγαγε τα νέα κουνούπια.
Τα τροποποιημένα κουνούπια περιέχουν ένα γονίδιο το οποίο προκαλεί το θάνατο των απογόνων τους πριν αυτοί ενηλικιωθούν. Η βρετανική εταιρεία Oxitec ήταν η πρώτη που τα κατασκεύασε, ενώ έχουν ήδη δοκιμαστεί στη Μαλαισία και στα νησιά Καϋμάν, αλλά σε σαφώς μικρότερη κλίμακα.
Η μέθοδος εγκρίθηκε από την Εθνική Τεχνική Επιτροπή Βιολογικής Ασφάλειας της Βραζιλίας, και αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις. Ο απώτερος στόχος των ιθυνόντων είναι η εξαφάνιση του δάγκειου πυρετού στις περιοχές όπου η μετακίνηση των κουνουπιών είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, η πλειοψηφία των ντόπιων στηρίζουν το πείραμα, ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η εισαγωγή των κουνουπιών μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο δάγκειος πυρετός, γνωστός και ως «πυρετός των σπασμένων οστών», προσβάλει 50 με 100 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, σε πάνω από 110 χώρες, αν και το 80 τοις εκατό των ασθενών εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Ο ιός διακρίνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.