Εκτινάχθηκε η αποψίλωση του Αμαζονίου

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκτινάχθηκε στα ύψη σε σχέση με τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 450 τοις εκατό, σύμφωνα με προειδοποιήσεις μίας μη-κυβερνητικής οργάνωσης στις αρχές της εβδομάδας.
Η ανησυχητική απώλεια του δάσους είναι ισοδύναμη με 24.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης Imazon, η οποία εργάζεται για να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο τεράστιο και μοναδικό οικοσύστημα, κατά πολλούς τρόπους το πολυτιμότερο του πλανήτη.
Το «σύστημα προειδοποίησης αποψίλωσης» της οργάνωσης διαπίστωσε ότι οι απώλειες δασικών εκτάσεων σε εννέα πολιτείες του Αμαζονίου έφτασαν τα 244 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκριτικά, τον Οκτώβριο του 2013, οι απώλειες ήταν μόλις 43 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Περίπου το 60 τοις εκατό της αποψίλωσης των δασών πραγματοποιήθηκε σε ιδιόκτητη γη ή σε εκτάσεις που έχουν καταληφθεί από παράνομους αγρότες, σύμφωνα με εκπροσώπους της οργάνωσης.
Η μείωση της ανησυχητικής αυτής τάσης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό το λόγο οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν την ενίσχυση της φρούρησης και παρακολούθησης του δάσους προκειμένου να πατάξουν το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων δορυφορικές εικόνες.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες προτού το Περού υποδεχθεί την ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα λάβει χώρα στις 1-12 Δεκεμβρίου, και αφού η Βραζιλία είχε δείξει ενθαρρυντικά σημάδια προόδου όσον αφορά την αποψίλωση των δασών για την περίοδο 2011-2012.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.