Ελπίδες για κλωνοποίηση μαμούθ μετά από ανακάλυψη απομειναριών στη Σιβηρία

Μία σημαντική ανακάλυψη στη Σιβηρία μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο στην κλωνοποίηση και την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ.
Απομεινάρια δέρματος μαμούθ, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών, βρέθηκαν διατηρημένα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Σιβηρία, δίνοντας ελπίδα στους επιστήμονες ότι το διάσημο ζώο μπορεί να αναβιώσει μέσω της κλωνοποίησης.
Το δέρμα βρέθηκε στις Νήσους Λιαχόφσκι στις βόρειες ακτές της Σιβηρίας. Η περιοχή φαίνεται να είναι το τελευταίο καταφύγιο των μαμούθ πριν την εξαφάνισή τους. Οι προσπάθειες κλωνοποίησης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από το Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας και το Ίδρυμα Βιοτεχνικής Έρευνας Σουάμ της Νότιας Κορέας, το οποίο κατέχει ηγετική θέση στην κλωνοποίηση ζώων.
Το δέρμα προς το παρόν εξετάζεται για την ύπαρξη «ζωντανών κυττάρων» που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή του γενετικού υλικού σε DNA ζωντανού ζώου, πιθανότατα κυττάρων ωαρίων ασιατικού ελέφαντα. Η έρευνα λαμβάνει χώρα σε εργαστήριο στο Γιακούτσκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή υπολειμμάτων προϊστορικών ζώων.
Άλλοι ερευνητές έχουν επίσης προσπαθήσει στο παρελθόν να κλωνοποιήσουν το μαλλιαρό μαμούθ αλλά χωρίς επιτυχία. Η προσπάθεια που έφτασε πιο κοντά μέχρι στιγμής είναι από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που κατάφερε να αντιγράψει 14 γονίδια του ζώου σε ένα γονιδίωμα του ασιατικού ελέφαντα.
Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την τελική επιτυχία μίας κλωνοποίησης μαμούθ, καθώς με τη διαθέσιμη τεχνολογία δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραγωγής βιώσιμων εμβρύων. Τα κλωνοποιημένα ζώα άλλωστε κατά κανόνα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. Τέλος, ακόμα και αν η κλωνοποίηση είναι απόλυτα επιτυχής, θα υπάρχει το ζήτημα της τοποθεσίας όπου θα ζήσει το ζώο.
Οι επιστήμονες ακόμα δεν κατανοούν πλήρως τι οδήγησε το μαλλιαρό μαμούθ στην εξαφάνιση, αν και πολλοί θεωρούν ότι την προκάλεσε η κλιματική αλλαγή και το κυνήγι από τους ανθρώπους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.