Κίνα: Οι περισσότερες πόλεις δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας αέρα

Σχεδόν τρεις στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κίνας δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας με βάση δεδομένα για τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο η επίδοση αυτή αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το περασμένο έτος, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 90% των 74 μεγάλων πόλεων.

Συγκεκριμένα ο αέρας σε 19 πόλεις είχε την απαιτούμενη ποιότητα κάθε ημέρα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν μόλις πέντε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα Πεκίνο ήταν ανεπαρκής πάνω από τις μισές ημέρες, ενώ τα επίπεδα των μικροσωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) σημείωσαν αύξηση 11 τοις εκατό σε σχέση με το 2014.

Τα σωματίδια αυτά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Το εθνικό όριο ασφαλείας στην Κίνα είναι 35 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, αρκετά υψηλότερο από αυτό στις περισσότερες δυτικές χώρες. Ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να μειωθούν τα επίπεδα πριν το 2030, όταν και θα κορυφωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

Η κινεζική κυβέρνηση κήρυξε πέρυσι «πόλεμο στη ρύπανση της ατμόσφαιρας», λόγω των εκτεταμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των έντονων αντιδράσεων του κοινού.

Τον Απρίλιο, ο υφυπουργός για την προστασία του περιβάλλοντος ανακοίνωσε ένα διετές πρόγραμμα επιθεώρησης με στόχο την ανακάλυψη πλαστών στοιχείων για την ποιότητα του αέρα και κατηγόρησε ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις για αλλαγή των δεδομένων προκειμένου να τηρούν το εθνικό όριο ασφαλείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.