Νεκρό δελφίνι μετά από κατάποση πλαστικού απορρίμματος

Ένα δελφίνι βρέθηκε νεκρό σε απόκρημνη περιοχή της Σάμου. Σφηνωμένο στον οισοφάγο του ήταν ένα πλαστικό απόρριμμα, μήκους σχεδόν ενός μέτρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγος», πρόκειται για ένα ενήλικο αρσενικό ρινοδέλφινο, μήκους τριών μέτρων που κατάπιε το πλαστικό, με αποτέλεσμα να πεθάνει τελικά από ασφυξία.
Το «Αρχιπέλαγος» σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί παρόμοιοι θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, οι οποίοι, επίσης, οφείλονταν σε ασφυξία από κατάποση πλαστικών απορριμμάτων».
Οι ειδικοί κφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι ενώ επρόκειτο για ένα ενήλικο, έμπειρο ζώο, το οποίο διακρίνεται για την ευφυΐα και την καλή όρασή του κάτω από το νερό, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει το πλαστικό κομμάτι από την τροφή του.
Το ινστιτούτο έχει επισημάνει πολλές φορές τους κινδύνους που δημιουργούνται για τα οικοσυστήματα των θαλασσών και για τα σπάνια είδη που επιβιώνουν σε αυτά από την ασυνείδητη ρίψη σκουπιδιών και πλαστικών.
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστικών, διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
«Εάν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, απαιτείται άμεσα η λήψη δραστικών μέτρων και η υλοποίηση δράσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τη σωστή διαχείριση και τον περιορισμό της χρήσης αυτού του τόσο κοινού, αλλά τόσο επικίνδυνου υλικού», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.