Οι πολικές αρκούδες καταφεύγουν στην κατανάλωση αυγών πτηνών

Οι πολικές αρκούδες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα αυγά από θαλασσοπούλια ως εναλλακτική πηγή τροφής, καθώς η τήξη των πάγων στην Αρκτική καθιστά πιο δύσκολο για αυτές το κυνήγι φωκιών, της κύριας πηγής τροφής τους.
Τα αυγά των πτηνών της ενδοχώρας αποτελούσαν πάντοτε μέρος της διατροφής της πολικής αρκούδας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αναπαραγωγής, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι, καθώς η ύπαρξη θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι μειώνεται κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες πολικές αρκούδες και τα μικρά τους εμφανίζονται σε παράκτιες περιοχές πολύ νωρίτερα, ώστε να τραφούν με τα αυγά τοπικών ειδών χηνών, παπιών και γλάρων.
Σύμφωνα με τον ορνιθολόγο Γιάουκε Προπ του Πανεπιστημίου του Χρόνινχεν στην Ολλανδία, η καλοκαιρινή περίοδος του θαλάσσιου πάγου μειώνεται κατά 3,5 ημέρες κάθε χρόνο, και οι αρκούδες καταφτάνουν στις αποικίες πτηνών επίσης νωρίτερα. Αυτό επιβεβαιώνεται από δορυφορικές εικόνες της NASA, όπου απεικονίζεται το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, αλλά και από παρατηρήσεις ερευνητών στο έδαφος.
Οι πολικές αρκούδες φτάνουν στις παράκτιες περιοχές περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι κατά τη δεκαετία του 1970, μια αλλαγή που προαναγγέλλει το θάνατο αρκετών αρκτικών αποικιακών πτηνών, σύμφωνα με την Προπ.
Στο Νορντενσκιολντκίστεν του Σβάλμπαρντ, όπου ο Προπ και η ομάδα του παρατήρησαν για πρώτη φορά τις πολικές αρκούδες να τρέφονται με αυγά πτηνών, μία μέση πολική αρκούδα μπορούσε να καταβροχθίσει μέχρι και 200 αυγά επί δύο ώρες, αν και κάποιες έχουν παρατηρηθεί να καταναλώνουν έως και 1.000 αυγά στο ίδιο χρονικό διάστημα, προτού κοιμηθούν για 16 ώρες και ξυπνήσουν για άλλον ένα γεύμα του ίδιου μεγέθους. Σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας μάλιστα οι πολικές αρκούδες τράφηκαν με περίπου το 90 τοις εκατό όλων των αυγών για το 2014.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.