Ολλανδία: Απόφαση-ορόσημο αναγκάζει την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές CO2

Ολλανδικό δικαστήριο στη Χάγη διέταξε την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 25 τοις εκατό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας από την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση κρατικής κλιματικής ευθύνης παγκοσμίως, και πιθανότητα θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες υποθέσεις σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Οι τρεις δικαστές αποφάσισαν πως τα κυβερνητικά σχέδια για μείωση των επιβλαβών εκπομπών κατά μόνο 14 με 17 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ήταν παράνομα, δεδομένης της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή. Εξάλλου η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους της παγκόσμιας υπερθέρμανσης με τη συμμετοχή της σε διάφορες διεθνείς συνθήκες.

«Πριν από αυτή την απόφαση, οι μόνες νομικές υποχρεώσεις των κρατών ήταν αυτές που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους σε διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Ντένις Φαν Μπέρκελ, νομικός σύμβουλος της ομάδας Urgenda, που κατέθεσε πρώτη τη μήνυση.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αποφασίζει ότι τα κράτη έχουν ανεξάρτητη νομική υποχρέωση έναντι των πολιτών τους. Αυτό θα επηρεάσει τις συνομιλίες στην σύνοδο κορυφής του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, διότι και άλλα κράτη μπορούν να αναμένουν παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα εφεσιβάλει την απόφαση, αν και νωρίτερα φέτος είχε αποδεχτεί μία παρόμοια απόφαση για την παύση εξόρυξης φυσικού αερίου στο Χρόνινχεν.

Η υπουργός περιβάλλοντος Βίλμα Μάνσφελντ δήλωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πλήρως τις ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, και πως θα εξετάσει τώρα τι σημαίνει αυτή η απόφαση για το ολλανδικό κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.