Οφθαλμολογική επέμβαση σε νεαρό γατόπαρδο

Ένας γατόπαρδος στο Ίδρυμα Προστατίας Τσιτάχ (CCF) της Ναμίμπια υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο αριστερό του μάτι προκειμένου να ανακουφιστεί από ένα χρόνιο και εξουθενωτικό πρόβλημα.
Ο γατόπαρδος με το όνομα Κέιτζεϊ είναι 4,5 ετών και βρίσκεται στο ίδρυμα από τότε που είχε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων. Η επέμβαση είχε διάρκεια 45 λεπτών και πραγματοποιήθηκε από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Λεάρ Πέτρικ.
«Το αριστερό μάτι του Κέιτζεϊ δημιουργούσε υπερβολικές ποσότητες εκκρίσεων, προκαλώντας του δυσφορία και δυσχεραίνοντας την όρασή του», δήλωσε η Μαρί-Αν Ντα Σίλβα, κτηνίατρος του CCF.
«Όταν ο Κέιτζεϊ σταμάτησε να ανταποκρίνεται στην αρχική μας θεραπεία, αποφασίσαμε να τον εξετάσουμε με ακρίβεια υπό συνθήκες αναισθησίας», πρόσθεσε.
Η Ντα Σίλβα συμβουλεύτηκε τον Πέτρικ, ο οποίος συμφώνησε πως η εγχείρηση ήταν η καλύτερη επιλογή. Η επέμβαση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, αφού μεταφέρθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός από το ιατρείο του Πέτρικ.
«Το πρόβλημα του ζώου ήταν αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ερεθισμού και η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε ήταν σχετικά απλή», δήλωσε ο Πέτρικ. «Ο Κέιτζεϊ φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στην εγχείρηση και αναμένουμε να έχει γρήγορη ανάρρωση και πλήρη χρήση του ματιού του», πρόσθεσε.
Το μάτι του γατόπαρδου θα παραμείνει κλειστό για μερικές εβδομάδες, μετά την πάροδο των οποίων τα ράμματα θα διαλυθούν μόνα τους. Μέχρι τότε του χορηγείται αλοιφή πέντε φορές την ημέρα.
«Δε διαθέτουμε πολλούς ειδικούς κτηνιάτρους στη χώρα, επομένως το να έχουμε έναν ειδικό για ανθρώπους ως εθελοντή είναι υπέροχο. Η υγεία των ματιών και η καθαρή όραση είναι εξίσου σημαντική για τους γατόπαρδους και τους ανθρώπους», δήλωσε η Λόρι Μάρκερ, ιδρυτής και εκτελεστική διευθύντρια του CCF.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.