Τόνγκα: Έκρηξη ηφαιστείου δημιουργεί νέο νησί

Ένα ηφαίστειο στην Τόγκα δημιούργησε ένα ευμέγεθες νέο νησί από τότε που άρχισε να εκρήγνυται τον περασμένο μήνα, εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες βράχων και πυκνής τέφρας που κατέστρεψαν την κοντινή βλάστηση, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων.
Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, «ξύπνησε» στις 20 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της χώρας.
Το ηφαίστειο εξερράγη από δύο τοποθεσίες, έναν «αεραγωγό» στο ακατοίκητο νησί του Χάνγκα Χααπάι και μία υποβρύχια τοποθεσία περίπου 100 μέτρα από την ακτή.
Το υπουργείο δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν από κοντά την έκρηξη την Πέμπτη και επιβεβαίωσαν ότι είχε μετατρέψει το τοπίο της περιοχής.
Το νέο νησί έχει ένα χιλιόμετρο πλάτος, δύο χιλιόμετρα μήκος και περίπου 100 μέτρα ύψος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
«Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας το ηφαίστειο είχε εκρήξεις περίπου κάθε πέντε λεπτά που έφταναν σε ύψος περίπου 400 μέτρων, ενώ εκτόξευε και ορισμένους μεγάλους βράχους. Καθώς η τέφρα είναι πολύ υγρή, εναποτίθεται κοντά στο άνοιγμα, δημιουργώντας σταδιακά το νέο νησί»,, αναφέρει η ανακοίνωση.
Μια σειρά από διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις ηφαιστειακές εκρήξεις, αλλά συνεχίστηκαν την Τετάρτη, με τις αρχές να αναφέρουν πως τα συντρίμμια από την έκρηξη δεν εκτοξεύτηκαν αρκετά ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Η Τόνγκα, η οποία βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συγκρούονται προκαλώντας συχνές ηφαιστειακές και σεισμικές δραστηριότητες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.