Αυστηρή απαγόρευση στις πωλήσεις ελεφαντόδοντου για την προστασία των ελεφάντων

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την εισαγωγή μίας από τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις πωλήσεις ελεφαντόδοντου στον κόσμο, σε μία προσπάθεια προστασίας των ελεφάντων για τις επόμενες γενιές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα που θα καλύπτουν αντικείμενα από ελεφαντόδοντο όλων των ηλικιών, με περιορισμένες εξαιρέσεις. Η απαγόρευση έρχεται μετά από δημόσια διαβούλευση για το θέμα, όπου το 88% των 70.000 απαντήσεων υποστήριξε την απαγόρευση.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή απεριόριστου προστίμου ή έως πέντε ετών φυλάκισης.

Στις εξαιρέσεις θα περιλαμβάνονται αντικείμενα προγενέστερα του 1947 που περιέχουν λιγότερο από 10% ελεφαντόδοντο, και μουσικά όργανα με περιεκτικότητα μικρότερη του 20% και κατασκευή πριν από το 1975.

Σπάνια και σημαντικά αντικείμενα, τα οποία έχουν ηλικία τουλάχιστον 100 ετών, θα αξιολογηθούν από ειδικούς πριν από την έκδοση αδειών εξαίρεσης, ανέφερε ο Γκόουβ.

«Το ελεφαντόδοντο δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται σύμβολο κύρους ή να προορίζεται για οικονομικό κέρδος, και για αυτό θα εισαγάγουμε μία από τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις στον κόσμο, για την προστασία των ελεφάντων για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε.

«Η απαγόρευση των πωλήσεων ελεφαντόδοντου θα επιβεβαιώσει το διεθνή ηγετικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αποδεικνύοντας την πεποίθησή μας ότι το αποτρόπαιο εμπόριο ελεφαντόδοντου θα πρέπει να γίνει παρελθόν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, περίπου 20.000 ελέφαντες σφαγιάζονται ετησίως για το ελεφαντόδοντό τους, και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία τους.

Ενδεικτικά, επί του παρόντος, η αντίστοιχη απαγόρευση στην Κίνα εξαιρεί τα παλαιά αντικείμενα και «λείψανα» από ελεφαντόδοντο, χωρίς να ορίζει ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει να έχουν παραχθεί. Η ομοσπονδιακή απαγόρευση των ΗΠΑ απαλλάσσει όλα τα αντικείμενα ηλικίας άνω των 100 ετών, καθώς και αντικείμενα με περιεκτικότητα σε ελεφαντόδοντο έως και 50%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.