Aπόψε θα δούμε στον ουρανό το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Προ των πυλών είναι η Πανσέληνος Αυγούστου 2023, με το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» να κάνει την εμφάνισή του στον καλοκαιρινό ουρανό το βράδυ της Τρίτης 1 Αυγούστου.

Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ’ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

Θα γιορταστεί δύο φορές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

​Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 Aυγούστου, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

poster panselinos augoustos2023

Στην Αττική, το Νομισματικό Μουσείο θα γιορτάσει την Πανσέληνο της 1ης Αυγούστου με τη μουσική εκδήλωση: «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες» με την ερμηνεύτρια Ευγενία Γκρίμα, και τον Νεκτάριο Διονυσάτο στο πιάνο. Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης. (από 19:30 έως 24:00)

Στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Μουσική Εκδήλωση στον Κήπο του Ιλίου Μελάθρου: «Έχει ένα φεγγάρι απόψε» στις 21:00.

Επίσης, το Επιγραφικό Μουσείο θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση με προβολή ταινίας (20:00 – 23:00). Σημειώνεται πως οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου δεν θα είναι επισκέψιμοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.