Αρνητικό ρεκόρ θαλάσσιων πάγων στο Βερίγγειο Πορθμό

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά στο Βερίγγειο Πορθμό, όπου είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από το 1979, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και το Πάγο των Ηνωμένων Πολιτειών (NSIDC).

Το ανησυχητικό φαινόμενο αποκαλύπτει μια γενικότερη γενική τάση. Τον Απρίλιο, ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος κάλυπτε μια έκταση σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων κάτω από το μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ρικ Τόμαν, η έκταση πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα είναι μόλις στο 5% των φυσιολογικών επιπέδων για τα μέσα Μαΐου, και έχει απομείνει πρακτικά μόνο πάγος κοντά στην ξηρά σε προστατευόμενες περιοχές. Το πιο ανησυχητικό μέρος είναι ότι απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες για να ξεκινήσει η περίοδος που κανονικά λιώνει ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του NSIDC, η έκταση του πάγου της Αρκτικής τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ήταν η χαμηλότερη για τον μήνα Απρίλιο στην ιστορία, μαζί με τα επίπεδα του 2016.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δραματική πτώση των επιπέδων πάγου της Βεριγγείου Θάλασσας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέρμπανκς, η επιφανειακή θερμοκρασία της Βεριγγείου Θάλασσας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό αποτελεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς τα θερμά νερά είναι δύσκολο να παγώσουν, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.