Copernicus – Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα

Επέστρεψε στη χώρα η αφρικανική σκόνη κάνοντας την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Ο Mark Parrington, επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, λέει: «Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια».

Το επεισόδιο παρακολουθήθηκε στενά από τις εθνικές αρχές ορισμένων από τις πιο πληγείσες χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επί του παρόντος συνεργάζονται με το CAMS στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συνεργασίας για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των προβλέψεων σκόνης.

Ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) σχολιάζει: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τη μεταφορά σκόνης η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας συνεργάζεται στενά με την ομάδα ΑtmoHub, παρουσιάζοντας τις σχετικές προγνώσεις ενημερώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά το ελληνικό κοινό , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.