Δανία: Τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ως το 2030

Η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της χώρας έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη διάσκεψη COP23 των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας.

Η ίδια απόφαση για αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, αλλά ανακλήθηκε το 2015 όταν εκλέχθηκε ένας δεξιός-συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Αρκετές χώρες έκαναν την ίδια δέσμευση στη σύνοδο κορυφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αιθιοπία, το Μεξικό και οι Νήσοι Μάρσαλ θα εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κοινή προθεσμία το 2030.

Η συμμαχία ελπίζει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός στις 50 χώρες μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το 2018.

«Οι χώρες δεν πρέπει να ενεργούν μόνες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ. «Είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών, ώστε να υπάρξει μια πραγματική διαφορά σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Δανία διαθέτει σήμερα τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Ο σταθμός παραγωγής του Έσμπιεργκ πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα έως το 2023, η μονάδα στο Νόρτζελαντ θα ακολουθήσει μέχρι το 2028 και ο σταθμός στο Φυν το 2030.

Τα τελευταία χρόνια, η Δανία έχει κάνει πολλά βήματα για την εφαρμογή ενός ενεργειακού προγράμματος πιο φιλικού προς το περιβάλλον. Η χώρα πώλησε πρόσφατα την τελευταία πετρελαϊκή της εταιρεία και τον Μάρτιο κατέδειξε τις δυνατότητες πράσινης ενέργειας, παράγοντας το 100% της ενέργειάς της μέσω αιολικής ενέργειας για λίγες ημέρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.