Δεκάδες αρνητικά ρεκόρ σχετικά με την κλιματική αλλαγή το 2015

Μια νέα έκθεση από 450 επιστήμονες του κλίματος από όλο τον κόσμο αναφέρει με λεπτομέρειες πώς το 2015 σημειώθηκαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιας θερμότητας, αερίων του θερμοκηπίου και στάθμης της θάλασσας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Γνωστή ως η έκθεση της Κατάστασης του Κλίματος (SOTC), το έγγραφο των 300 σελίδων προετοιμάστηκε από ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA).
Σύμφωνα με την έκθεση, η θερμότητα ρεκόρ για το 2015 προκλήθηκε εν μέρει από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και εντάθηκε από τη θέρμανση των ωκεανών από το ιδιαίτερα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι διάφοροι κλιματικοί παράγοντες αυξήθηκαν σημαντικά το 2015, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης, της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών.
Τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση δείχνουν ότι τα υποπροϊόντα της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα, έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2015.
Το μέσο επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη το 2015 έφτασε τα 399,4 μέρη ανά εκατομμύριο, 2,2 πάνω από το ρεκόρ που τέθηκε το 2014. Οι κλιματολόγοι θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2016 μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά, όπως και τα ρεκόρ θερμοκρασίας.
Η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε επίσης το 2015, με τα μέσα επίπεδα να είναι περίπου 70 χιλιοστά υψηλότερα από εκείνα του 1993. Η στάθμη συνεχίζει να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3,3 χιλιοστά κάθε χρόνο, ενώ φαίνεται να είναι ταχύτερη σε ορισμένες περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό και στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού. Ακόμη και αν ο ρυθμός αύξησης φαίνεται αργός τώρα, είναι πιθανό ότι θα επιταχυνθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές.
Πέρυσι είδαμε επίσης την εμφάνιση πιο ακραίων καιρικών συνθηκών, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και αύξηση της εμφάνισης ξηρασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.